Zeeziekte

Zeeziekte wordt net als bij wagenziekte en luchtziekte veroorzaakt door bewegingen waarbij je lichaam het evenwicht niet goed weet te vinden. Zeeziekte kan ontstaan bij woelige zee, maar ook als de boot waarop je zit gewoon rustig drijft op het kabbelende water. Omdat jij stil staat, maar alles om je heen beweegt, kun je een raar, draaierig gevoel krijgen en gaan zweten, onrustig of slaperig worden. Veel mensen worden er misselijk bij en gaan overgeven. Zeeziekte valt net als wagenziekte en luchtziekte onder de verzamelnaam reisziekte. In de wetenschap wordt reisziekte ook wel aangeduid als bewegingsziekte of de medische term kinetose.

Oorzaken zeeziekte

Zeeziekte geeft zeker vervelende klachten, maar een echte ziekte is het niet. Het zijn de bewegingen van het water, waardoor iemand behoorlijk misselijk kan worden. Hoe woeliger het water, hoe sneller de kans dat mensen aan boord zeeziek worden. Toch krijgt niet iedereen last van zeeziekte. Er zijn echter wel een aantal factoren die een zeeziekte sneller in de hand werken. Angst voor het water en vermoeidheid spelen een belangrijke rol. Alcoholgebruik, een slechte conditie, warmte en sterke geuren kunnen ook sneller aanleiding geven tot zeeziekte. Ook blijken zwangere vrouwen gevoeliger voor zeeziekte. Iemand die zich fit en uitgerust voelt, zal zich minder snel beroerd voelen door het geschommel van de boot.

De dieperliggende oorzaak ligt in het samenspel van de evenwichtsorganen die zich in de oren bevinden, alles wat via de ogen (het gezichtsvermogen) wordt waargenomen en de spieren. De signalen die de evenwichtsorganen uitzenden naar de hersenen (het op en neer deinen van de boot) komen niet overeen met wat de ogen zien. De hersenen raken hierdoor in de war en weten even niet wat ze moeten doen, en dat veroorzaakt de klachten van zeeziekte.

Symptomen zeeziekte

De symptomen van zeeziekte zijn vergelijkbaar met de symptomen van wagenziekte. Je herkent het aan het bleek wegtrekken van de kleur van het gezicht, overmatig zweten, zuchten en gapen, duizeligheid, misselijkheid en overgeven, een angstig gevoel tot hyperventileren, extra speekselvorming en hoofdpijn. Als je zeeziek wordt, kun je jezelf echt doodziek voelen, maar nogmaals, je bent het niet. Het is gelukkig maar tijdelijk en het gaat weer over als je weer op het vasteland staat, of aan de schommelingen op het water gewend bent geraakt of als de boot in rustig water ligt. Je kunt zelfs zo goed wennen aan het schommelen van de boot, dat de evenwichtsorganen zich zo hebben aangepast, dat het op het vasteland lijkt alsof je nog op het schip bent. Men heeft op dat moment even tijdelijk last van zogenaamde ‘zeebenen’, maar ook dat gaat vanzelf snel over.

Behandeling zeeziekte

Bij de apotheek zijn zonder recept diverse pilletjes tegen zeeziekte verkrijgbaar. Vraag de apotheker om advies. Voor ernstige klachten zijn er via de huisarts sterkere medicijnen verkrijgbaar. Deze zijn echter niet voor iedereen geschikt.

Veel mensen gebruiken liever geen medicijnen, maar kiezen voor een alternatief. Speciale reisziekte bandjes (ook wel ‘wagenziek bandjes’ genoemd) zijn daar een voorbeeld van. Reisziekte bandjes gaan misselijkheid tegen door een lichte druk uit te oefenen op de polsen. Daar bevindt zich volgens de Chinese geneeskunde (acupressuur) een drukpunt die ervoor zorgt dat het evenwicht in het lichaam zich herstelt en daarmee de misselijkheid verdwijnt.

Je kunt ook preventief het een en ander doen om ervoor te zorgen dat je beter bestand bent tegen zeeziekte. Begin zo uitgerust mogelijk aan de reis. Eet ervoor een gezonde maaltijd en gebruik geen koolzuurhoudende dranken, koffie of alcohol. Neem zoute koekjes mee voor het geval je toch misselijk wordt. Zoute koekjes absorberen het maagzuur. Zorg op de boot voor voldoende frisse lucht en als je jezelf niet lekker voelt worden, ga even liggen, sluit je ogen en wieg mee met de golven, zodat de hersenen de juiste signalen binnen krijgen. Is er geen gelegenheid om te liggen, kijk dan in de vaarrichting naar de horizon als referentiepunt. Gebruik hierbij echter geen verrekijker

Gerelateerde producten