Wagenziekte

Wagenziekte is een zogenaamde bewegingsziekte, en wordt ook wel reisziekte genoemd. Wagenziekte kan optreden als je in een voertuig zit dat zich beweegt. Je kunt je heel onprettig en vervolgens heel ziek gaan voelen. Het wordt veroorzaakt door een ongebruikelijk bewegingspatroon. Niet iedereen krijgt er klachten van en niet iedereen heeft dezelfde klachten. De oorzaak zit in het algemeen in een verhoogde gevoeligheid voor bewegingen, met name in het hoofd. Baby’s en kleine kindjes tot een leeftijd van 2 jaar hebben er zelden last van, kinderen tussen 2 tot 12 jaar oud hebben er het meeste last van en bij volwassenen zijn het 1 op de 4 mensen die last hebben van wagenziekte. Je kunt er dus heel beroerd van worden, maar als de reisbestemming is bereikt en de bewegingen er niet meer zijn, gaan de klachten door de wagenziekte vanzelf al snel weer over.

Oorzaken wagenziekte

Wagenziekte wordt veroorzaakt door bewegingen die de coördinatie van de evenwichtsorganen, het gezichtsvermogen en het gevoel voor houding verstoren. In onze oren bevinden zich evenwichtsorganen. Deze organen geven signalen door aan onze hersenen, zodat we onze bewegingen goed kunnen regelen. Om die bewegingen goed te kunnen uitvoeren, gebruiken we onze ogen (gezichtsvermogen) en onze spieren. Als de samenwerking tussen deze organen door ongebruikelijke bewegingen wordt verstoord, kunnen daar de klachten van wagenziekte door ontstaan. De bestuurder van het voertuig heeft overigens bijna nooit last van wagenziekte, omdat deze zich kan focussen op de weg en hij ziet bijvoorbeeld bochten en dergelijke aankomen. Kinderen die achterin een auto zitten, worden vaak misselijk als ze niet naar buiten (kunnen) kijken.

Symptomen wagenziekte

Wagenziekte begint vaak met zuchten of gapen. Vervolgens trekt het gezicht wit weg. Er treedt een licht gevoel in het hoofd op (draaierigheid). Daarna kun je heel misselijk worden en overgeven. Sommigen voelen zich slap en lusteloos, of beginnen diep en snel adem te halen. Andere symptomen die kunnen optreden zijn: overmatige transpiratie en speekselproductie, winderigheid, verminderde eetlust en het afwisselend warm en koud krijgen. Er kan een onverschilligheid voor wat er om zich heen gebeurt optreden, omdat men zich te beroerd voelt. Niet iedereen heeft overal last van wagenziekte. Sommigen hebben alleen last van wagenziekte als de reis bijvoorbeeld over heuvels en dalen en langs vele bochten gaat. Er zijn ook mensen die alleen al bij de gedachte van het maken van een reis zich al onwel beginnen te voelen.

Behandeling wagenziekte

De huisarts kan medicijnen voorschrijven bij ernstige klachten. Zo kunnen anti-allergie medicijnen eventueel helpen bij wagenziekte, vanwege de rustgevende werking. Ook zijn er speciale pleisters (via de huisarts) verkrijgbaar tegen de misselijkheid. Beide medicijnen kunnen echter niet door de bestuurder gebruikt worden, omdat beide het reactievermogen verminderen. Ze zijn ook niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.

Een alternatief voor medicijnen zijn de zogenaamde wagenziek bandjes. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en zwangere vrouwen kunnen van deze speciale polsbandjes gebruik maken. De wagenziek bandjes werken op basis van acupressuur, waarbij een zachte, constante druk wordt uitgeoefend op een speciaal drukpunt op de pols, om zogenaamde energiebanen vrij te maken. Een lichte druk op het knopje van de wagenziek bandjes zorgt voor evenwicht in het lichaam, waardoor de misselijkheid afneemt of verdwijnt.

Wagenziekte is enigszins preventief te behandelen door uitgerust op reis te gaan. Als je moe bent, kun je gevoeliger zijn voor wagenziekte. Eet van tevoren licht verteerbaar voedsel en reis niet met een lege maag. Eet bij voorkeur niets onderweg, want de geur van het eten kan misselijkheid bevorderen. Zet een raampje van de auto open voor wat frisse lucht. Kies in plaats van lezen in de auto voor gemeenschappelijke denkspelletjes. Door de concentratie bij het spel wordt de aandacht voor de klachten afgeleid, waardoor deze duidelijk verminderen.

Gerelateerde producten