Reisziekte

Reisziekte komt veel voor onder reizigers. De klachten manifesteren zich meestal als misselijkheid en duizeligheid tijdens het reizen. De misselijkheid kan soms al vrij snel tijdens de reis op komen zetten. We hebben de meestvoorkomende reisziektes voor je op een rijtje gezet en geven je uitgebreide informatie over de symptomen en de behandeling.

Wat is reisziekte?

Wanneer er tijdens het reizen met de auto, de bus, het vliegtuig of de boot klachten ontstaan in de vorm van misselijkheid tot overgeven aan toe, kun je spreken van reisziekte. Het is de verzamelnaam voor wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte en wordt ook wel bewegingsziekte genoemd. In de wetenschap gebruiken ze er meestal het woord kinetose voor. De klachten die ontstaan bij reisziekte, hoeven overigens niet alleen voort te komen wanneer men op reis is. Het kan je ook op andere momenten overkomen: in de lift, bij het spelen van computergames of het kijken naar films op grote schermen. Reisziekte is eigenlijk geen ziekte, maar omdat het klachten geeft is de benaming wel gerechtvaardigd. Je voelt je namelijk wel heel erg ziek, maar als je uit de situatie wordt gehaald waardoor je de klachten krijgt, gaat het alweer snel beter met je en herstel je snel.

Oorzaken reisziekte

Reisziekte ontstaat over het algemeen als iemand te maken krijgt met bepaalde bewegingen waaraan hij of zij niet is gewend. De klachten komen voort uit een conflict tussen wat je ziet, wat je voelt en wat je hersenen daarvan opvangen. Wat je ziet klopt niet met wat je voelt en daarvan raken je hersenen in de war. Bij wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte of een verplaatsing met de lift zijn het je evenwichtsorganen die schommelingen en andere bewegingen voelen, terwijl je ogen dat niet zien. Bij het spelen van computergames zie je de bewegingen juist weer wel, terwijl je ze niet voelt. Beide situaties kunnen leiden tot bewegingsziekte, ofwel reisziekte. Het zorgt ervoor dat je je niet goed gaat voelen. De een wordt er een beetje misselijk van, terwijl een ander er zich doodziek door kan voelen. Hoe het precies in elkaar zit, is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Niet iedereen krijgt te maken met bewegingsziekte, enkel de mensen die er gevoelig voor zijn. 1 op de 4 volwassen krijgt er weleens mee te maken. Kinderen tussen 2 en 12 jaar hebben er het meeste last van.

Symptomen reisziekte

Reisziekte kan heel vervelend zijn, het kan je echt heel ziek doen voelen. Meestal begint het met een toename van speeksel en gapen, gevolgd door een ongemakkelijk gevoel in je buik en keel, en een overmatig zweten in het gezicht en handen. Veel mensen worden misselijk en sommigen moeten overgeven. Er ontstaan klachten als hoofdpijn en buikpijn. Je trekt wit weg en kunt het gevoel krijgen dat je gaat flauwvallen. Je kunt je echt hondsberoerd voelen! Na de reis kunnen de klachten nog even voortduren, echter meestal verdwijnen de klachten weer snel als de reis achter de rug is en de beweging daarbij is verdwenen.

Behandeling reisziekte

Bij de apotheek zijn diverse tabletten verkrijgbaar die je in kunt nemen tegen reisziekte. Vraag de apotheker om advies. Bij ernstige klachten kun je het beste advies vragen aan de huisarts. Naast medicijnen zijn er ook alternatieven. Een reisziekte bandje (ook wel wagenziek bandje genoemd) is daar een voorbeeld van. Het reisziekte bandje bestaat uit een elastische polsband met een knopje die zachtjes op een bepaald punt op de pols drukt. De lichte druk zorgt voor evenwicht in het lichaam en daarmee verdwijnt of verminderd de misselijkheid. Het heeft geen bijwerkingen en kan zowel door kinderen als volwassenen gebruikt worden.

Je kunt er zelf ook preventief iets aan doen om de klachten van reisziekte zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Allereerst is het verstandig om uitgerust op reis te gaan. Als je moe bent of last hebt van stress, ben je minder fit om weerstand te bieden. Drink voor de reis liever geen koffie, koolzuurhoudende frisdrank of alcohol. Als je zelf de bestuurder van het voertuig kunt zijn, is de kans veel groter dat er geen klachten ontstaan. Afleiding zorgt ervoor dat de klachten minder snel worden opgemerkt: luister naar muziek, begin een gesprek, doe actieve spelletjes die concentratie vragen. Kijk vooral naar buiten. Want hoe meer je waarneemt van de beweging die je in het voertuig maakt, hoe minder ziek je wordt.