Luchtziekte

Luchtziekte is eigenlijk geen ziekte, maar een tijdelijke reeks van verschillende klachten die je kunnen overkomen als je vliegt. De klachten worden feitelijk veroorzaakt door bewegingen die niet goed geregistreerd worden in je hersenen. Het zijn dan ook in feite bewegingsklachten en luchtziekte heeft dan ook dezelfde kenmerken als wagenziekte en zeeziekte. De verzamelnaam hiervoor is reisziekte en ook wordt het bewegingsziekte genoemd. Er is zelfs een wetenschappelijk woord voor, namelijk kinetose. Schommelingen tijdens een vlucht met het vliegtuig kunnen leiden tot luchtziekte. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor, maar lang niet iedereen heeft er last van. Ook kan de spanning voor het vliegen voor misselijkheid zorgen. Deze misselijkheid treedt dan vaak al op zodra je het vliegtuig in stapt. Het vliegtuig staat dan nog gewoon stil op de grond. De klachten die ontstaan door luchtziekte kunnen heel vervelend zijn, maar er zijn gelukkig wel wat mogelijkheden om de klachten te voorkomen.

Oorzaken luchtziekte

Luchtziekte ontstaat als je hersenen in de war raken, omdat de informatie die ze krijgen van de evenwichtsorganen en van hetgeen wat men met de ogen ziet niet in overeenstemming met elkaar zijn. Er is sprake van ruimtelijke desoriëntatie: wat je ziet en wat de evenwichtsorganen je laten voelen, klopt niet. Mensen die daar gevoelig voor zijn, worden misselijk en luchtziek.

Symptomen luchtziekte

De symptomen bij luchtziekte beginnen vaak met het overmatig zweten en het wit wegtrekken van de kleur in het gezicht, gevolgd door een ongemakkelijk gevoel in de maag. Er kan misselijkheid optreden en (een neiging tot) braken. Meestal verlopen de symptomen in deze volgorde, maar het kan per persoon verschillen. Sommige mensen voelen zich langere tijd ongemakkelijk, zonder te moeten overgeven, terwijl anderen zich kort misselijk voelen en braken en zich daarna onmiddellijk beter voelen. Ook hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, trillen door spanning op de spieren zijn symptomen die bij luchtziekte kunnen optreden.

Na de reis gaat men zich weer beter voelen. Bij de een duurt dat slechts 5 minuten. Een ander heeft misschien wat meer tijd nodig, maar de meesten voelen zich na een uurtje alweer helemaal fit.

Behandeling luchtziekte

Probeer een plaats voorin in het vliegtuig of boven de vleugels te bemachtigen. De stoelen zijn hier het meest stabiel, waardoor er minder kans is om luchtziek te worden. Mensen met kinderen worden meestal achterin het vliegtuig geplaatst en dat is nu juist een plaats waar je de schommelingen van het vliegtuig veel meer voelt en dus sneller last kunt krijgen van luchtziekte. Beperk snelle bewegingen van het hoofd en probeer naar een punt in de verte te kijken. Zorg dat je goed uitgerust op reis gaat. Activiteiten, zoals het luisteren naar muziek of het kauwen op kauwgom kan zorgen voor afleiding van de aandacht voor de klachten.

Bij de drogist en apotheek zijn diverse middelen verkrijgbaar om luchtziekte te voorkomen. Dit kunnen medicijnen zijn, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. De huisarts kan speciale pleisters voorschrijven die je achter het oor plakt.

Als je liever geen medicijnen wilt gebruiken, zijn de speciale reisziekte bandjes (ook wel wagenziek bandjes genoemd) een oplossing. Deze reisziekte bandjes bestaan uit een zachte, rekbare band met daarin een knopje verwerkt dat precies op een bepaald punt op de pols drukt. Onder dit punt lopen zogenaamde energiebanen. De druk op dit punt zorgt ervoor dat het lichaam het evenwicht herstelt en daarmee wordt luchtziekte voorkomen. Het is gebaseerd op de Chinese acupressuur. Ze kunnen eventueel ook gebruikt worden in combinatie met pilletjes tegen reisziekte.

Als er sprake is van luchtziekte door angst voor het vliegen (vliegangst) kan het helpen je goed op het vliegen voor te bereiden en je goed laten voorlichten hoe het vliegen werkt en wat je tijdens een vliegreis kunt verwachten. Soms is dat niet voldoende en kan een therapie of een rustgevend middel via de huisarts helpen.

Gerelateerde producten